Αξιοθέατα
Τα Κύθηρα αποτελούν ένα μαγευτικό προορισμό με όμορφα τοπία και αξιοθέατα που είναι σίγουρο οτι θα μαγέψουν τον επισκέπτη. Μερικά απο αυτά είναι:
ΧΥΤΡΑ
Ένα απο τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι η Χύτρα ή αλλιώς το Αυγό, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι,βρίσκεται απέναντι απο το λιμάνι του Καψαλίου. Αν αποφασίσετε να την επισκεφτείτε(με θαλάσσιο σκάφος μόνο) θα αντικρίσετε την υπέροχη σπηλιά με τα καταγάλανα νερά που μαγεύουν τον επισκέπτη.Εκεί επίσης βρίσκεται και καταφύγιο για φώκιες, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αυτό το δύσβατο έδαφος της Χύτρας ανθίζει και η Σεμπρεβίβα ,το τοπικό λουλούδι των Κυθήρων το οποίο μαζεύεται απο τον Ιούνιο από έμπειρους κατοίκους του νησιού.
Εαν δεν διαθέτετε δικό σας σκάφος , μπορείτε να επισκεφτείτε τη Χύτρα με τον Καπετάν Σπύρο και το σκάφος του Αλέξανδρος.
ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ
Τους 22 Νερόμυλους θα τους συναντήσετε κατεβαίνοντας την λαγκαδιά του Μυλοποτάμου και λίγο πιο κάτω απο τον περίφημο Καταρράκτη της Φόνισσας. Προκειται για μια μοναδική διαδρομή ανάμεσα σε πλατάνια και βράχια (σε ορισμένα σημεία θα πρέπει να είστε ιδιαιτερα προσεκτικοί),με το νερό να ρέει άφθονο και με τοπία πραγματικά που θα σας μαγεύσουν.
KAΣΤΡΟ ΧΩΡΑΣ
Χτίστηκε το 130 αιώνα από τους Βενιέρ. Ανακαινίστηκε το 1503 από τους Ενετούς. Αποτελείται από το κύριο οχυρό και από μία παράπλευρη έκταση με δεύτερη οχύρωση που περικλείει τον οικισμό Μέσα Βούργο. Στο Κάστρο υπάρχουν οι εκκλησίες της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, της Παναγίας Ορφανής, του Παντοκράτορα και ο Άγιος Ιωάννης. Στο κάστρο υπάρχουν ακόμα το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων που στεγάζεται στο παλάτι των προβλεπτών το παλιό διοικητήριο και οικίες ευγενών. Στον οικισμό Μέσα Βούργο υπάρχουν 14 εκκλησιές. Στα βράχια του Κάστρου φυτρώνει η σεμπρεβίβα, το φυτό με το κίτρινο λουλουδάκι. Η θέα από το Κάστρο είναι μοναδική.
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ
Πρόκειται για τη βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού που χτίστηκε το 130 αιώνα. Ο Άγιος Δημήτριος, όπως ονομάστηκε, ήταν ένα ασφαλές οχυρό χτισμένο στη χαράδρα της Κακιάς Λαγκάδας και είχε πρόσβαση μόνο από τη νοτιοδυτική πλευρά. Τα σπίτια ήταν χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και η παράδοση λέει ότι υπήρχαν 70 εκκλησίες μέσα στον οικισμό. Σήμερα σώζονται 21 εκκλησίες. Το Φαράγγι της Κακιάς Λαγκάδας εκβάλει στις βόρειες ακτές, ανατολικά της Αγίας Πελαγίας. Η πολιτεία του Αγίου Δημητρίου δε φαινόταν από πουθενά, και αποτελούσε ένα ασφαλές οχυρό για την προστασία των κατοίκων από τις επιδρομές των πειρατών. Το 1537 ο πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα, που ήταν γενίτσαρος του τουρκικού ναυτικού κατάστρεψε την πολιτεία του Αγίου Δημητρίου, σφάγιασε τον πληθυσμό, ενώ πήρε αρκετούς από τους κατοίκους και τους πούλησε στα σκλαβοπάζαρα.
Αν αποφασίσετε να επισκεφτείτε την Παλαιόχωρα θα πρέπει να είστε εφοδιασμένοι με κατάλληλο εξοπλισμό καθώς υπάρχουν σημεία αρκετά επικίνδυνα.Σίγουρα όμως πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία. Ορισμένοι ντόπιοι κάτοικοι υποστηρίζουν οτι οι θρύλοι ζωντανεύουν τη νύχτα και οι φωνές και οι κραυγές των κατοίκων που σφαγιάζονται ακούγονται μέσα από το φαράγγι! Καταπληκτική βυζαντινή τεχνοτροπία στην κατασκευή και τις τοιχογραφίες των ναών, ειδικά σε αυτόν της Αγίας Βαρβάρας που βρίσκεται βόρεια των προπυλαίων της πολιτείας. Αξίζει να κατεβείτε πίσω απο το ναό της Αγίας Βαρβάρας και να προσπελάσετε το εκπληκτικό φαράγγι.
ΚΑΤΩ ΧΩΡΑ
Η Κάτω Χώρα αποτελεί ένα απο τα τρία οικιστικά κέντρα του μεσαίωνα, μαζί με την Παλαιόχωρα και το Κάστρο της Χώρας. Πρόκειται για ενετικό φρούριο που χτίστηκε το 1565. Εντός του φρουρίου υπάρχει η κύρια γειτονιά με αρκετές οικίες που σώζονται σε καλή κατάσταση και αρκετές εκκλησίες στις οποίες σώζονται βυζαντινές αγιογραφίες και διάκοσμοι. Στην είσοδο του φρουρίου δεσπόζει ο θυρεός με το Λέοντα του Αγίου Μάρκου, το έμβλημα της Γαληνοτάτης, της Δημοκρατίας της Βενετίας.
ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΤΟΥΝΙΟΥ
Η γέφυρα του Κατουνίου κτίστηκε επί Αγγλοκρατίας, το 1826. Είναι μία από τις μεγαλύτερες γέφυρες που έχουν κτίσει οι Άγγλοι στην Ευρώπη, με μήκος 110 μέτρα, πλάτος 6 μέτρα και ανώτατο ύψος 15 μέτρα. Η γέφυρα στηρίζεται σε 13 τόξα και 12 κυλινδρικές θυρίδες σε απόλυτη συμμετρία. Σύμφωνα με το θρύλο ο Άγγλος αρμοστής Mackwell ερωτεύτηκε μια νέα που έμενε στον οικισμό του Κατουνίου. Πήρε λοιπόν την απόφαση να κατασκευάσει εκεί κοντά μια γέφυρα και να έρχεται να επιβλέπει τα έργα συχνά. Έτσι θα μπορούσε να την συναντάει και να την βλέπει. Ουσιαστικά η γέφυρα αυτή είχε σαν σκοπό να συνδέσει την πρωτεύουσα των Κυθήρων με το λιμάνι του Αβλέμονα. Ωστόσο αυτό δεν έγινε ποτέ αφού οι Άγγλοι έφυγαν το 1864 μετά την ένωση των Ιονίων Νήσων με τη μητέρα Ελλάδα. Σήμερα η γέφυρα αυτή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού.
ΦΑΡΟΣ ΜΟΥΔΑΡΙΟΥ
Ένα απο τα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείτε είναι ο Φάρος Μουδαρίου βρίσκεται στο βόρειο μέρος του νησιού, στο ακρωτήριο Σπαθί.Κατασκευάστηκε το 1857 απο τους Αγγλους και αποτελεί έναν απο τους μεγαλύτερους φάρους των ελληνικών θαλασσών.Εχει ύψος 25 μέτρα ενώ για να το επισκεφτεί κανείς θα πρέπει να ακολουθήσει το μονοπάτι.Το τοπίο είναι μαγευτικό και με καλό καιρό θα μπορέσετε να δείτε ολο το λακωνικό κόλπο, απο τον κάβο Μαλέα εώς το ακρωτήρι του Ταίναρου.
ΜΗΛΑΠΙΔΕΑ
Το σχολείο της Μηλαπιδέας βρίσκεται σε ένα λόφο ανάμεσα στα Φατσάδικα και το Λιβάδι και πρόκειται για το πιο καλοσυντηρημένο κτίριο της Αγγλικής περιόδου.Το κτίριο που χρονολογείται απο το 1825 έχει θολωτή στέγη και χτισμένο με τέλειες αναλογίες και πολλή καλαισθησία.
Οι Αγγλοι κατά την παραμονή τους στα Κύθηρα έχτισαν πολλά σχολεία και υποχρέωναν τους κατοίκους του νησιού να στέλνουν τα παιδιά τους στα αγγλικά σχολεία για να λάβουν αγγλική παιδεία. Όσοι δεν το δέχονταν, ήταν αναγκασμένοι να πληρώνουν φόρους ή να δουλεύουν σε δημόσια έργα. Πανομοιότυπα αγγλικά σχολεία θα δείτε και στο υπόλοιπο νησί.